Kesän yleisimmät älylaitemokat

Monday, August 21, 2017 by Kirsi Paasivirta

Älypuhelimet ja tabletit ovat nykypäivänä käytössä lähes tauotta, kuulemme usein erilaisista epäonnisista sattumuksista, joita puhelimille arjen pyörteissä käy; auton tankkauksen jälkeen puhelin unohtuu auton katolle ajelemaan lähtiessä, lemmikkieläin käyttää laitetta purulelunaan tai puhelin luiskahtaa vessanpönttöön hädän hetkellä.

Kesän jäljiltä olemme myös kuulleet puhelimista ja tableteista, jotka…

…ovat uineet erilaisissa luonnonvesissä tai uima-altaassa. Vesi on edelleen elektronisten laitteiden suurin vihollinen. Vesi laitteen sisällä saattaa johtaa oikosulkuun ja tietojen katoamiseen. Mikäli laite tippuu veteen, laitetta ei tulisi koskaan yrittää käynnistää, vaan sen sijaan akku tulisi irrottaa (jos mahdollista) ja laitteen tulisi antaa kuivua. Älä myöskään yritä kuivata laitetta uunissa tai hiustenkuivaajalla.

…ovat kärsineet rantareissulla muuten. On mahtavaa upottaa varpaat hienoon hiekkaan uimarannalla. Älä kuitenkaan upota puhelintasi hiekkaan! Hiekka voi yllättävän nopeasti päätyä elektronisen laitteen sisälle sen pienimmistäkin raoista. Varovainen harjaaminen pienellä harjalla tai föönaaminen kylmällä, voivat auttaa poistamaan hiekan sekä estämään yksittäisten näppäinten jumiutumisen. Useimmissa tapauksissa on kuitenkin suositeltavaa pyytää ammattitaitoista apua hiekan poistamiseen. Hienohiekka voi naarmuttaa näyttöä, mikäli hiekkaa pyyhitään kädellä pois. Pidä puhelimesi myös erossa aurinkorasvasta, aurinkorasva saattaa myös päätyä puhelimen sisään aiheuttamaan tuhoa.

…ovat pudonneet kesän melskeessä. Auto on saatu viimein parkkiin pitkän automatkan jälkeen ja perhe ryntää ulos autosta, samalla saattavat älylaitteet lentää asfalttiin taskusta, penkiltä tai ovikotelosta. Kesävaatetus, ellei vanhaa kunnon vyölaukkua lasketa, ei välttämättä myöskään ole otollinen älypuhelinten säilytykseen. Shortsien taskusta saattaa puhelin pudota tai päätyä taskuvarkaiden käsiin. Parasta olisikin muistaa säännöllisesti varmuuskopioida puhelimen tiedostot!

Moni ei myöskään tiedä, että älypuhelimet eivätkä tabletit kestä auringonvaloa kovin hyvin, jopa Apple on antanut varoituksen laitteidensa käytöstä yli 35 asteen lämmössä. Korkea lämpötila vähentää akun ikää, vahingoittaa LCD-näyttöä ja voi aiheuttaa muovikuorien sulamisen, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa oikosulkuun. Tiesithän, että aurinkoon pysäköidyn auton sisällä voi lämpötila nousta jo tunnissa jopa 60 asteeseen. Tästä päästäänkin lopputulokseen, ettei autoon tulisi lämpimällä kelillä jättää lasta, koiraa eikä älypuhelinta.