Hva gjør du når harddisken din dør?

Thursday, November 1, 2018 by Tormod Nymoen

Verden består av mennesker som har hatt et diskkrasj, og de som kommer til å oppleve det.

Det er et faktum at harddisker har begrenset levetid og vi gir konstant råd om å ta minst 2 backup og oppbevare kopiene på flere lokasjoner. Men når ulykken først er ute er de første minuttene kritiske.

Svært ofte ødelegger brukeren selv mulighetene til å rekonstruere data.

STOPP det du holder på med.

Slettede data er ikke «endelig» slettet før de er skrevet over. Til sammenligning er teksten fortsatt tilgjengelig selv om innholdsfortegnelsen i en bok er borte. Merker du en fil for slettet er den bare gjort tilgjengelig for at «nye data» skal kunne lagres på samme sted. Hvis du stopper å bruke enheten umiddelbart ved et problem, reduserer du risikoen for å overskrive data.

Glem SOFTWARE så tidlig.

Alle kjenner noen som kan mye om data. Første rådet man ofte får er å prøve software. Dermed laster man ofte ned programvaren til den aktuelle harddisken og overskriver data. Et annet problem vi ofte ser er at programvaren lager mer skade hvis harddisken din har lese-/skriveproblemer.

TENK rasjonelt

Du må tenke og notere mens du fortsatt husker hva som skjedde. Denne informasjonen tvinger deg til å tenke og agere fornuftig. Summen av viktigheten i denne informasjonen vil hjelpe deg å ta beslutning på hva slags løsning du skal velge.

  • Hva skjedde før havariet?
  • Noen varsler eller meldinger?
  • Så, hørte eller luktet du noe spesielt?
  • Hva slags enhet jobber du med, hvor kan du finne denne informasjonen?
  • Hva slags data var lagret og hvordan er katalogstrukturen? Hva er viktig?
  • Er tiden for å rekonstruere data viktig?
  • Er det andre som er avhengig av data?

Skaff deg HJELP

Nå er tiden inne å skaffe deg hjelp. Du må gjerne ringe venner og kjente eller du kan Google og risikere å bli mer forvirret enn klok. Du vil finne bøttevis med forslag. Sjekk ut vanligste skadeårsaker og gode tips som Ibas har publisert i våre kanaler.

Du kan gjerne ringe til Ibas for å få gratis råd. Hvis dette er bedriftsrelaterte data kan du også vurdere om tiden er så viktig at du vil ringe Ibas-teknikerne som alltid er på vakt.

Hvis du mener du har kunnskap til å prøve å redde data på egenhånd, sjekker du med Ibas slik at du i den grad det er mulig får avklart om du har en fysisk feil eller ikke.

Hvis mye står på spill og dataene har en verdi som du ikke klarer deg uten vil vi anbefale å sende enheten inn til vår lab. Da skal du ikke ta noen sjanser. Du får gjerne bare et forsøk på å rekonstruere tapte data.