Att Rensa Data Från Din Gamla Telefon

by Tom Nevin den 5 juli 2022

Vill du radera din gamla mobil? Följ vår enkla guide för att försäkra dig om att data aldrig hamnar i orätt händer.

Oavsett om du behöver en uppgradering eller om du helt enkelt har bestämt dig för att det är hög tid att du investerar i en ny smartphone, är en sak som du förmodligen överväger att antingen sälja eller byta ut din gamla telefon för att finansiera kostnaden för köpet. Även om detta är en bra idé, eftersom de flesta telefoner fortfarande innehåller åtminstone ett visst värde efter några år, finns det något som du absolut måste göra innan du skickar det till högstbjudande – rensa dina gamla data från din telefon.

Vikten av att rensa data från din gamla telefon

Hur mycket av din personliga information finns för närvarande på din smartphone? Oavsett vad du gissar är det högst sannolikt en underskattning. Utöver dina personliga foton och videor, kommer du utan tvekan också att ha en mängd olika appar. Studier tyder på att en genomsnittlig smartphone-användare har mellan 60 och 90 appar på sin enhet, och de flesta av dessa appar begär åtminstone viss information om dig och enheten du använder. Det kan vara så lite som bara ditt namn, ditt födelsedatum, din mors flicknamn och till och med din banksorteringskod och kontonummer! Och det är bara informationen som du måste mata in manuellt. När du valde att ladda ner en app kommer du att ha blivit ombedd att ge appskaparna vissa behörigheter, såsom åtkomst till din enhets mikrofon, kamera eller exakta plats! Många människor förbiser helt enkelt detta element i nedladdningen och går vidare, utan att riktigt veta vilken data de ger bort.

Föga förvånande, ingen vill att deras privata och personliga information hamnar i okända händer. Det bästa sättet att skydda din integritet och minska risken för att bli offer för identitetsstöld är att se till att du tar bort all data från din gamla telefon innan du skickar den till en ny ägare eller tredje parts säljare.

Här är vår enkla guide till hur du raderar data från din gamla telefon innan du blir av med den.

Steg 1: Kom ihåg att ta ut ditt SIM-kort

Det kan låta självklart, men om du inte planerar att använda ditt befintliga sim-kort i din nya telefon kan du glömma att ta bort det från din gamla innan du gör dig av med det. Ditt SIM-kort kan innehålla viss personlig information – särskilt i äldre enheter – som numren du har ringt och vem som har ringt dig, sms som du kan ha lagrat och din kontaktlista. Om du skaffar ett nytt SIM-kort, ta bort och förstör ditt gamla genom att skära upp det i små bitar innan du lägger det i papperskorgen.

Steg 2: Ta bort eventuell extern lagring

Medan Apple-telefoner inte använder extern lagring, gör Android och vissa andra operativsystem det. Om din telefon för närvarande har extern lagring, till exempel ett micro SD-kort, måste detta tas bort innan telefonen lämnar dig. Detta beror på att externa lagringsenheter kan användas för att hålla alla möjliga personliga data, inklusive foton, musik, spel och dokument som du inte vill ska hamna i andras händer.

Du kanske vill använda ditt externa lagringsutrymme i din nya telefon om den har den kapaciteten. Alternativt kan du överföra data till en dator eller bärbar dator, eller förstöra den helt och hållet. Men när du byter micro SD-kort är det viktigt att korrekt avmontera eller formatera minneskortet i förväg. På så sätt kommer du inte att förlora några sparade data eller skada kortet och förhindra vidare användning.

Det är möjligt att återställa data från SD-kort och USB-enheter. Se till att det inte händer med ditt kort.

För avmontering: de exakta stegen detta kommer att ta beror på din smartphones fabrikat och modell, men innebär vanligtvis att du går in i inställnings-appen och sedan besöker lagringsinställningarna. Det här bör ha ett alternativ för din externa lagringsenhet, som du sedan kan välja och välja att avmontera. Du kan sedan manuellt ta bort den externa lagringen och återanvända eller förstöra den.

För formatering (för att rensa lagringen): beroende på enheten kan göra detta i lagringsinställningar. Alternativt måste du manuellt ta bort lagringen och ansluta den till din dator för att göra ett fullformat, vilket permanent tar bort all data. Ignorera eventuella "snabb format"-alternativ eftersom det är möjligt att återställa data från dessa.

Steg 3: Aktivera enhetskryptering

Återigen, detta är inte något som är nödvändigt för Apple-användare eftersom krypteringen är inbyggd i deras nuvarande modeller, men det är nästa steg i att rensa data om din telefon använder ett alternativt operativsystem. Du bör kunna hitta detta alternativ i inställnings-appen på din telefon.

Enhetskryptering kodar uppenbarligen all data på din enhet, som sedan skyddas med ett lösenord som du kan välja och ställa in och som är säkert om du inte delar det.

Steg 4: Genomför en fabriksåterställning

Slutligen, utför en fabriksåterställning på din telefon. Detta raderar fullständigt all data på din enhet, inklusive nyckeln som du ställt in som en del av krypteringsprocessen. Som ett resultat, ingen; inte ens en dataåterställningsspecialist; kan komma åt data som tidigare fanns på din telefon.

För Apple-användare kan det vara en bra idé att radera din iPhone vilket du kan göra i dina inställningar, och som kommer att radera allt innehåll och inställningar från din iPhone. Om du byter ut din gamla iPhone med en ny, kanske du vill göra en dataöverföring först. Detta gör att du kan flytta över allt automatiskt innan du utför vad som i huvudsak är en fabriksåterställning på din Apple-enhet och kan spara timmar på att manuellt ladda ner dina vanliga appar, kontakter och mer.

Att lämna data på din gamla enhet kan utsätta dig för säkerhets- och integritetsrisker. Se till att du är helt skyddad innan du säger adjö till din gamla telefon med dessa enkla steg om hur du rensar din data för gott.

Ontrack erbjuder lösningar för att radera data och olika raderingslösningar, ett garanterat sätt att säkerställa att din data är säker. Se våra tjänster idag.