Hva koster Datarekionstruksjon | Ibas Ontrack Blogg

by Ontrack Team mandag 2. mai 2022

Våre eksperter her hos Ibas Ontrack vil alltid gi deg eksakte og transparente prisestimater for rekonstruksjon av data, etter de har inspisert enheten din.

Det kan være frustrerende og til og med bekymringsfullt når enheten din krasjer og slutter å fungere, spesielt med dine personlige eller forretningsfiler som risikerer å gå tapt. Når tankene dine går til datarekonstruksjon, er din neste tanke sannsynligvis: Hvor mye det vil koste å hente dataene mine?

Dessverre er dette et vanskelig spørsmål å svare på og det er mange faktorer som påvirker prisen. For eksempel er noen leverandører av datarekonstruksjon ikke åpne om totalkostnaden eller hvor mye data de kan rekonstruere.

Vårt team av eksperter her hos Ibas Ontrack vil alltid gi deg en nøyaktig og transparent kostnad for å rekonstruere dataene dine når de har fått enheten din inspisert. Men inntil da, hva er prisen på datarekonstruksjon?

Hva koster datarekonstruksjon?

Kostnaden for å rekonstruere data fra en skadet enhet bestemmes ikke av datamengden eller størrelsen på enheten, men snarere av tiden og innsatsen som er brukt i å hente dataene du trenger.

For eksempel kan det ta minutter å få tilgang til 10TB med data fra en harddisk som har blitt påvirket av et enkelt virus, men timer eller lenger å få 5MB med vitale data fra en alvorlig brannskadet smarttelefon. I dette tilfellet vil sistnevnte fortsatt koste mer, selv om datamengden er mye mindre.

Hvorfor er datarekonstruksjon så dyrt?

For noen mennesker eller selskaper kan datarekonstruksjon virke ganske dyrt. Imidlertid sikrer ekspertisen til datarekonstruksjonsspesialister den beste sjansen for at tapte data vil bli rekonstruert. Rekonstruksjon kan kun utføres av dyktige fagfolk med mange års erfaring i velutstyrte laboratorier og renrom.

I tillegg vil mange etablerte selskaper bruke en del av enhver betaling på forskning og teknologiutvikling for å sikre at deres teknikker og verktøy alltid er så oppdaterte som de kan være og som vil komme alle kunder til gode i det lange løp.

Hvilke primære faktorer påvirker kostnadene ved datarekonstruksjon?

Flere faktorer kan påvirke kostnadene ved datarekonstruksjon, inkludert:

  • Reservedeler - Et anerkjent selskap for datarekonstruksjon vil ha en velassortert samling reservedeler som kan brukes når du prøver å reparere en enhet nok til å hente data. Noen deler er imidlertid ikke lette å finne, noe som kan bety å kjøpe delen eller en helt ny enhet for å kunne rekonstruere manglende data.
  • Forskning og utvikling – Investering av tid og penger i nye verktøy og teknologier hjelper et laboratorium med å holde seg effektivt, spesielt i tråd med den raske utviklingen av cybersikkerhetsangrep
  • Leveringsmedia - Når data er rekonstrueret, må teknikere plassere dem på en ny enhet og sende den til kunden.
  • Kvalitetsgaranti – Selv etter at datarekonstruksjonsprosessen er fullført, må data kontrolleres for å sikre at alle nødvendige data fungerer og at kunden mottar korrekt leveringsmedia.
  • Fasiliteter og infrastruktur – Kostnadene for datarekonstruksjon bør ikke bare dekke kostnadene ved å drive virksomheten, men også kostnadene for renrommet, gjenopprettingslaben, verktøy, spesialutstyr og donordeler.
  • Databeskyttelse – Datarekonstruksjonsselskaper håndterer enorme mengder data som tilhører kundene deres og må holde alt trygt. Kostnadene til opplæring av personale, vedlikehold av IT-sikkerhet og korrekt avhending av kundedata må alle dekkes av kostnadene for datarekonstruksjon.
  • Kundeservice – Ethvert anerkjent selskap for datarekonstruksjon vil ha et pålitelig kundeserviceteam for å hjelpe og støtte sine kunder.

Kan skadetype påvirke kostnadene ved datarekonstruksjon?

Ulike typer skader kan påvirke enheten din, og noen ganger kan disse utgjøre en forskjell i kostnadene for datarekonstruksjon. Skadetypene inkluderer:

 

  • Mekanisk feil - Dette kan ofte oppstå på grunn av fysisk skade og er vanligvis lett å oppdage da enheten kan lage en høy, tikkende eller skrapelyd.
  • Logisk feil - Denne typen skade kan være mindre åpenbar fordi den oppstår på grunn av et operativsystem eller filkorrupsjon, inkludert formateringsproblemer og utilsiktet sletting av filer.
  • Malware eller ransomware – Vanlige tegn på denne typen skade inkluderer sletting av filer, løsepenger eller låste filer og data.

Det er viktig å merke seg at en enhet kan ha alle tre typer feil samtidig.

I tilfelle skade er det viktig å slå av enheten umiddelbart for å unngå ytterligere skade som kan bli irreversibel. Hvis du slår av enheten, maksimerer du sjansen for datarekonstruksjon.

Er kostnaden for datarekonstruksjon avhengig av enhetstypen?

Ja, kostnadene for datarekonstruksjon kan avhenge av enheten som har blitt skadet. Det er imidlertid viktig å merke seg at det ikke er enheten som påvirker kostnaden, men typen lagring i enheten og skaden på denne typen lagring.

Flere typer lagringsmedier kan brukes, bl.a harddisker, SSD, servere og NAS for å nevne noen. Dette betyr at rekonstruksjon av data fra en harddisk vil være annerledes enn gjenoppretting fra et NAS. Kostnaden for å hente tapte data vil avhenge av typen, størrelsen og grensesnittet til lagringsenheten og type skade.

Hvorfor viser datarekonstruksjonsselskaper ikke prisene sine på nettet?

Det kan virke som datarekonstruksjonsselskaper skjuler prisene sine, noe som gjør det vanskelig for potensielle kunder å få en ide om kostnadene. Men det er et par grunner til at vi her i Ibas Ontrack ikke publiserer prisene våre:

  • Hver datarekonstruksjonsjobb er forskjellig. Noen er greie og tar mindre tid og krever mindre utstyr, mens andre kan være kompliserte og krever spesialverktøy.
  • Fjernvurderinger er ikke alltid pålitelige. Selv om de gir et datarekonstruksjonsfirma en ide om problemet kan noen kunder ikke beskrive årsaken og symptomene på datatapet.
  • Online avtaler kan utilsiktet villede kunder. Siden hver datarekonstruksjonsjobb er forskjellig er det vanskelig å ha faste priser på nettet for kundene å se, da de kan føle seg skuffet hvis tilbudet deres er høyere. Derfor vil vi gjerne undersøke enheten før vi gir en fast pris.

Hvordan beregne kostnadene for datarekonstruksjon?

Det kan være vanskelig å anslå hvor mye datarekonstruksjon vil koste, da det er mange faktorer å vurdere, bl.a:

  • Enhetstypen
  • Årsaken til datatapet
  • Plasseringen av datarekonstruksjonstjenesten
  • Ønsket tidslinje

Hvis du ikke er sikker på kostnadene for datarekonstruksjon er det best å kontakte en datarekonstruksjonsspesialist som kan gi deg et uforpliktende tilbud.

Vil det være et diagnosegebyr?

Det varierer. På grunn av tiden det kan ta vil noen selskaper kreve et gebyr for diagnose, selv om det vil avhenge av mengden data som skal rekonstrueres og hvor alvorlig skaden er.

I de fleste sakene vil Ibas Ontrack tilby en førstegangsevaluering gratis for å vurdere tilstanden til enheten og bestemme hvordan vi får tilgang til dataene samt hvor mye av enhetens data vi ville være i stand til å rekonstruere. Kundene kan da velge om de vil fortsette eller ikke.

Dessverre er det i noen tilfeller nødvendig med en fullstendig diagnose. En kunde kan kreve eksplisitt bekreftelse på at en bestemt fil kan rekonstrueres før de gir grønt lys for et datarekonstruksjonsprosjekt, noe som betyr at vi må se nærmere på den skadede enheten. Denne tjenesten vil vanligvis bli belastet for.

Er prisene for datarekonstruksjon forskjellige mellom hjemme- og bedriftsenheter?

På en måte, ja. Kostnaden for datarekonstruksjon er basert på typen og omfanget av skaden samt enheten som har skaden. Derfor kan en personlig laptop koste det samme som en jobb-laptop, men det avhenger av hvilken type skade som har oppstått.

En bedrift er mer sannsynlig å oppleve høyere datarekonstruksjonskostnader på grunn av mengden og typen maskinvare de bruker, inkludert servere, spesielt hvis de alle blir skadet på en gang av en flom eller brann.

Hvor fort vil det ta å rekonstruere skadede data?

Arbeidstiden for en datarekonstruksjon vil avhenge av service nivået du velger. Under konsultasjonen kan vi snakke deg gjennom mulighetene og jobbe oss frem til en tidslinje som passer best for situasjonen. Vi tilbyr for tiden tre alternativer:

  • Standard i gjennomsnitt 7 til 10 arbeidsdager
  • Express – i gjennomsnitt 3 til 5 arbeidsdager
  • Emergency – i gjennomsnitt 12-24 timer

Det er viktig å merke seg at dette er gjennomsnittlige tider og kan avhenge av enhetsskade, datamengde og dataoverføringshastigheter.

Kan jeg rekonstruere data på egenhånd?

Det kan være lurt å utforske muligheten for å rekonstruere dataene dine fra en skadet enhet selv. Denne gjør-det-selv-tilnærmingen kan virke som et billig alternativ, men vær alltid forsiktig. Datarekonstruksjon er ekstremt vanskelig og risikabelt og ved å gjøre feil kan du forårsake permanent tap av data.

Hvis du vil utforske datarekonstruksjon på egenhånd, må du finne ut hvilken type skade og omfanget av skaden du har. Det er mange ressurser og gratis datarekonstruksjonsprogramvare tilgjengelig på nettet som kan veilede deg gjennom datarekonstruksjonsprosessen.

Hos Ibas Ontrack tilbyr vi vår egen DIY datarekonstruksjonsprogramvare som er enkel å bruke og lar deg rekonstruere filer fra korrupte, skadede, slettede eller omformaterte enheter. Kompatibel med både Windows- og Mac-operativsystemer, samt med både interne og eksterne enheter, er denne løsningen perfekt for alle som ønsker å bruke gjør-det-selv-tilnærmingen.

Datarekonstruksjon er en komplisert operasjon som krever mange års erfaring og opplæring. Vi vil alltid gi råd om å få en spesialist til å se på enheten din hvis du er i tvil om å prøve det ut selv.

Jeg har flere spørsmål om datarekonstruksjonstjenesten, hvordan kan jeg få hjelp?

Hvis du ønsker mer informasjon om Ibas Ontracks datarekonstruksjonstjeneste, kan du:

Start din gratis evaluering online, hvor du enten kan avtale at vi ringer deg først, eller direkte avtale en gratis evaluering med frakt til oss.