Vad ska jag göra ifall min hårddisk blir korrupt? | Ibas

by Ontrack-teamet den 14 juni 2022

Att innehållet på hårddisken är korrupt kan vara tillräckligt för att väcka panik för de flesta. Det betyder dock inte nödvändigtvist att allt är förlorat

En “korrupt hårddisk” felmeddelande kan vara tillräckligt för att väcka panik för de  flesta.

Det betyder dock inte nödvändigtvist att allt är förlorat. Med de rätta verktygen och expertisen kan du återställa din data från den korrupta hårddisken.

I denna artikel kommer vi att gå igenom olika steg som du kan ta för att rädda dina filer.

Steg 1: Identifiera orsaken till  korruption

Korruption uppstår när data i en fil eller lagringsenhet ändras från sitt ursprungliga  tillstånd, vilket gör att den beter sig  annorlunda eller blir helt otillgänglig. 

Vanliga symptom på hårddisk korruption  inkluderar:

  • Hårddisken är helt otillgänglig
  • Långsam prestation
  • Förlorade filer
  • ‘Blåskärm’ (‘Blue Screen of Death’ BSoD) – [detta kan hända om enheten i fråga innehåller mjukvara]

Det första steget i att reparera eller hämta data från en felaktig hårddisk är att fastställa vad som orsakade korruptionen – och det finns några möjliga orsaker:

Tid: I många fall uppstår hårddisk korruption när en lagringsenhet åldras. Datan i den örsämras med tiden (under bruk eller till och med när hårddisken inte används) till den punkt där filerna blir oläsliga.

Skadlig programvara/virus: En virusinfektion  kan inte orsaka fysisk skada på din hårddisk,    oavsett vad du kan läsa i ett e-pos meddelande om ransomware, men det kan  skada data tillräckligt för att göra den svårläst  för din dator.

Avbrott under skrivning

Allt som avbryter skrivprocessen (spara,  kopiera filer etc.) kan också göra att data blir  ofullständiga och konsekvent blir otillgänglig,  så fundera på ifall om din lagringsenhet har  upplevt något av följande:

  • En plötslig förlust av ström
  • Skada från ett fall
  • Vatten- eller brännskada
  • Extrema temperaturer

Om du kan identifiera orsaken till  korruptionen kan det påverka vilket  gör-det-själv (DIY) återställningsverktyg som  är bäst att använda i steg 2 eller vilken  process en återställningsexpert följer i steg 3.

Steg 2: Använd mjukvara för  dataåterställning (med stor omtänksam)

De flesta operativsystem har grundläggande åtgärder för att förhindra eller åtgärda hårddisk korruption. Windows har ‘CHKDSK’ och Mac har ‘Disk Utility’. Även om dessa inbyggda verktyg i vissa fall kan vara till hjälp för regelbundet underhåll, orsakar de ofta mer skada än nytta för skadade hårddiskar och kan förhindra att data återställs.

Istället rekommenderar vi att du tittar på specialistprogramvara för dataåterställning från tredje part. Ibland kan dessa verktyg hitta fragmenterade delar av skadade filer på andra sektorer av din hårddisk och återställa dem.

Även när du använder de bästa verktygen kommer DIY-dataåterställning alltid att medföra betydande risker. Om du väljer den här metoden, se till att använda den på en kopia eller en bild av din skadade hårddisk, så att du alltid har det orörda originalet om något går fel.

Du kan göra en bild på sektornivå av den  skadade enheten med vår enkla att använda  DIY-dataåterställning programvara, Ontrack  EasyRecovery.

Steg 3. Sök hjälp från en professionell dataåterställning tjänst

Om du inte har några andra alternativ efter att ha provat allt ovan, eller om din hårddisk inte är läsbar, kontakta en professionell leverantör av dataåterställning tjänster och förklara din situation.

Även om det finns gott om DYI-data återställningsverktyg där ute, krävs det ofta specifika färdigheter för att återställa data från en skadad hårddisk, eftersom ingen återställning är densamma. En professionell kommer att bedöma din situation ordentligt för att senare bestämmadet bästa tillvägagångssättet för återhämtning. De kommer att titta på faktorer som kan påverka reparationsprocessen, inklusive:

  • Hårddisktyp
  • Hårddiskens tillverkare
  • Felens orsak
  • Tecken på fysiskskada

Du kommer också att upptäcka att en korrekt ackrediterad dataåterställning proffs kan utföra återställning eller reparation utan att ogiltigförklara garantin för hårddisken.

Lämna över det till Ontrack

Ontrack har mer än 35 års erfarenhet av dataåterställning och hjälper både privatpersoner och företag med en framgångsfrekvens på 90 %.

Vårt expertteam kan återställa data från vilket märke eller modell av hårddisk som helst och från alla typer av dataförluster. Detta inkluderar förlust från korruption och radering, omformatering, elektronikfel, fysisk skada, virus och mer.

Dessutom vill vi att du ska ha fullständig kontroll över din dataåterställningsprocess,därför berättar vi exakt vad som kan återställas innan du betalar något.

Lär dig mer om våra tjänster genom att komma i kontakt med oss, eller begär en kostnadsfri uppskattning genom att kontakta oss för att påbörja din återställning idag.