Datasletting | Mobil | Datasikkerhet | Ibas Ontrack Blogg

by Ontrack Team tirsdag 5. juli 2022

Om din gamle mobil skal få en ny eier er det noe du absolutt må gjøre før du selger den til høystbydende – fjern de gamle dataene dine fra den.

Enten du trenger en oppgradering eller du bare har bestemt deg for at det er på høy tid at du investerer i en ny smarttelefon vurderer du sannsynligvis å selge eller bytte inn din gamle for å hjelpe deg med å finansiere kjøpet. Om din gamle mobil skal få en ny eier er det noe du absolutt må gjøre før du selger den til høystbydende – fjern de gamle dataene dine fra den.

Viktigheten av å slette data fra den gamle telefonen

Hvor mye personlig informasjon finnes på smarttelefonen din? Uansett hva du gjetter, vil det høyst sannsynlig være en undervurdering. I tillegg til dine personlige bilder og videoer vil du også ha en rekke apper. Studier tyder på at den gjennomsnittlige smarttelefonbrukeren har mellom 60 og 90 apper på enheten sin og de fleste av disse appene ber om i det minste litt informasjon om deg og enheten du bruker. Dette kan være navnet ditt, fødselsdatoen din, morens pikenavn eller kontonummeret ditt! Når du valgte å laste ned en app kan du ha blitt bedt om å gi skaperne av appen visse tillatelser som for eksempel tilgang til enhetens mikrofon, kamera eller nøyaktig plassering! Mange overser ganske enkelt dette elementet i nedlastingen og går videre uten egentlig å vite hvilke data de gir bort.

Ingen vil at deres private og personlige opplysninger skal falle i ukjente hender. Den beste måten å beskytte personvernet ditt og redusere risikoen for å bli offer for identitetstyveri er å sørge for at du fjerner all data fra den gamle telefonen din før du overlater den til ny eier eller tredjepart.

Her er vår enkle guide til hvordan du sletter data fra den gamle telefonen din før du avhender eller selger den.

Trinn 1: Husk å fjerne SIM-kortet

Det kan høres opplagt ut, men hvis du ikke planlegger å bruke det eksisterende sim-kortet i den nye telefonen kan du glemme å fjerne det fra den gamle før du kaster den. SIM-kortet ditt kan inneholde noe personlig informasjon – spesielt på eldre enheter – som numrene du har ringt og hvem som har ringt deg, tekstmeldinger du kan ha lagret og kontaktlisten din. Hvis du får et nytt SIM-kort, fjern og ødelegge det gamle ved å kutte det opp i små biter før du legger det i søpla.

Trinn 2: Fjern eventuell ekstern lagring

Mens Apple-telefoner ikke bruker ekstern lagring gjør noen Android og andre operativsystemer det. Hvis telefonen din for øyeblikket har ekstern lagring, for eksempel et micro SD-kort, må dette fjernes før du gir telefonen ifra deg. Dette er fordi eksterne lagringsenheter kan brukes til å holde alle slags personlige data, inkludert bilder, musikk, spill og dokumenter som du ikke vil at skal falle i andres hender.

Det kan være lurt å bruke den eksterne lagringen i den nye telefonen hvis den har den muligheten. Alternativt kan du overføre dataene til en stasjonær eller bærbar PC, eller ødelegge det helt. Men når du bytter micro SD-kort er det viktig å «unmount’e» minnekortet korrekt på forhånd. På den måten vil du ikke miste noen lagrede data eller skade kortet og forhindre videre bruk.

Det er mulig å rekonstruere data fra SD-kort og USB-enheter. Pass på at det ikke skjer med kortet ditt.

For «unmounting»: de nøyaktige trinnene dette vil ta vil avhenge av merke og modell av smarttelefonen din, men innebærer vanligvis å gå inn i innstillinger og deretter lagringsinnstillingene. Dette bør ha et alternativ for den eksterne lagringsenheten som du deretter kan velge og velge å «unmount’e». Du kan deretter manuelt fjerne den eksterne lagringen og gjenbruke eller ødelegge den.

For formatering (for å slette data): du kan kanskje gjøre dette på enheten din i området for lagringsinnstillinger. Alternativt må du manuelt fjerne lagringen og koble den til datamaskinen for å gjøre et fullformatering, som fjerner data permanent. Ignorer eventuelle "hurtigformateringsalternativer" da det er mulig å rekonstruere data fra disse.

Trinn 3: Slå på enhetskryptering

Igjen, dette er ikke noe som er nødvendig for Apple-brukere siden krypteringen er innebygd i deres nåværende modeller, men det er neste trinn i å fjerne data hvis telefonen din bruker et annet operativsystem enn Apple. Du bør kunne finne dette alternativet i innstillinger på telefonen.

Enhetskryptering krypterer alle dataene på enheten din som deretter beskyttes med et passord som du kan velge og stille inn og som vil være sikkert med mindre du deler det.

Trinn 4: Sett enheten tilbake til fabrikkinnstillinger

Til slutt, du kan sette telefonen tilbake til fabrikkinnstillinger. Dette sletter all data på enheten din, inkludert nøkkelen du angir som en del av krypteringsprosessen. Som et resultat, kan ingen - ikke engang en datarekonstruksjonsspesialist - få tilgang til dataene som tidligere var på telefonen din.

For Apple-brukere kan det være en god idé å slette din iPhone som du kan gjøre i innstillingene dine, og som vil slette alt innhold og innstillinger fra din iPhone. Hvis du bytter ut din gamle iPhone med en ny, kan det være lurt å gjøre en dataoverføring først. Dette lar deg flytte alt automatisk før du utfører det som egentlig er en tilbakestilling på Apple-enheten din, og kan spare deg for timer med manuell nedlasting av de vanlige appene, kontaktene og mer.

Å ha data liggende på den gamle enheten din kan utsette deg for sikkerhets- og personvernrisiko. Sørg for at du er fullstendig beskyttet før du sier farvel til den gamle telefonen din med disse enkle trinnene for hvordan du sletter dataene dine for godt.

Ibas Ontrack tilbyr løsninger for sletting av data for bedrifter, en garantert måte å sikre at dataene dine er trygge. Se våre tjenester i dag.