Följ med till Ibas labb | Så här jobbar vi |Dataräddning

den 10 juni 2016 av Åke Ljungqvist

I fjol gav vi våra läsare en liten inblick i hur ”grabbarna på labbet” jobbar.  Här kommer en hektiskt och spännande dag med Geir Bakken.

08.00:

Kort morgonmöte på avdelningen för att få en översikt av 2 expressjobb som ringdes in på jourtelefonen i natt. Ett företag med 60 TB kunddata i ett VMWare-system. Det andra ett danskt hosting- företag med ett 100 diskars SAN-system med 1 defekt disk. 50.000 kunder har påverkats. Det var igår kväll beslutet togs att flyga den defekta disken med första morgonflyget. Det blir troligen en krävande dag.

08.15:

Jag börjar dagen med att kontrollera status på 2 RAID-diskar som jag börjat läsa av igår eftermiddag, efter en stark insats som över lång tid arbetat sig genom hela avdelningen. Dessa diskar var dödsdömda av systemleverantören. När hårddiskar lagrar mycket data tar det lång tid att läsa ut all rådata. Läsningen ser bra ut och jag tippar på att datan kommer att vara färdig under dagen.

08.45:

Nytt jobb från en norsk privatkund som har förlorat alla sina bilder. Kunden började höra klickande ljud efter att hårddisken ramlat i golvet. Jag bestämmer mig för att öppna disken och studera skadorna under ett mikroskop. I detta fall är lösningen att byta ut skadade läs-/skrivhuvuden.

09.00:

Vi har kommit fram till att vi kan hjälpa den ena expresskunden med vår Remote Data Recovery tjänst https://www.ibas.com/sv/data-recovery/remote/

Detta blir en uppgift för våra logiska ingenjörer, som är världsmästare på pussel utan facit.

10.15: De nya huvudena är ditsatta och jag kan börja läsa ut data. En process som i detta fall kommer att ta 10 timmar. Ärendet kommer därmed vara klart för logisk rekonstruktion imorgon.

10.30:

Jag hämtar ett SSD som har kraschat, troligtvis på grund av ett elektroniskt fel. Jag konstaterar snabbt att jag måste löda bort minneskortet innan jag kan börja läsa ut data.

11.20 Jag tar några privata telefonsamtal angående Bordertowns Rebusløp på Himmelspretten. Om jag inte är på jobbet sitter jag i Cougar’n J och njuter av att snart få lufta den.

11.45:

Mitt i lunchen kommer budet med den danska disken. Vi labb-grabbar får njuta av lunchen medan logistik hanterar budet J

12.05:

Kort arbetsmöte på avdelningen för att gå igenom den danska disken. Vi fördelar arbetsuppgifterna och Roger får ansvaret för att analysera den ena SAN-disken vi fått in. Detta är ett expressjobb som nu får hans fulla uppmärksamhet tills han kan ge kunden ett svar på vad som är möjligt att rädda. Vi andra uppmanas att vara på standby om jobbet kommer pågå kontinuerligt under flera dagar.

12.15:

«Chip off» av SSD-minneskortet gick bra och disken är nu redo att läsas. Detta kommer nog att ta några timmar.

12.30:

Nästa jobb är en 2,5" disk från en trasig dator. Motorn verkar vara defekt, plattorna roterar inte och jag misstänker att lagren förstördes vid skadetillfället. Detta bli komplicerat. Jag konstaterar att jag måste flytta plattorna till en ny disk för att få den att spinna upp. Detta kommer att kräva massor av justeringar kopplade till bl.a. de nya läs-/skrivhuvudena i den nya disken.

13.00:

Stämningen blir tryckt på labbet när Roger redan nu kan konstatera att den danska SAN-disken är helt kraschad och med ett tjockt lager av damm utöver plattorna. Över telefon beslutar kunden sig för att skicka alla de 100 diskarna till oss så att vi ”manuellt” kan försöka att återställa San-et. Tråkigt för kunden- och för oss.

14.00:

Läsprocessen på SSD-kortet kräver mycket längre lästid än förväntat. Den blir inte klar förrän imorgon.

14.15:

RAID-diskarna är färdiglästa! Nu stiger stämningen igen. Vi klarade av att läsa ut 96% av all rådata så här kan vi hitta en riktigt bra lösning. Detta är bra då vi har lagt ner så mycket tid på att få tillgång till dessa diskar. Nu hoppas jag bara att mina logiska kollegor fixar resten av jobbet.

16.30:

Äntligen får jag 2,5" disken att spinna. Jag sätter igång läsprocessen och vet att detta kommer vara färdigt imorgon. Förhoppningsvis med ett positivt resultat för kunden.

img_600x600_shirtontrack

Ring för omedelbar hjälp!