Apple macOS High Sierra og APFS – hvad kan vi forvente?

den 16 oktober 2017 av Henrik Andersen

I de seneste årtier har Apple Inc. leveret et en masse forskellige hardwareprodukter såsom Smartwatches, iPhones, iPads, Apple TV og en række Apple computere og servere, med forskellige operativsystemer til de forskellige typer enheder. watchOS til Smartwatches, iOS til iPhones og iPads, tvOS itil Apple TV og endelig macOS til computere. Filsystemet der bruges i disse operativsystemer stammer dog stadig fra det mere end 30 år gamle Hierarchical File System Plus (HFS+) og dennes forgænger HFS (1985-1998).

Både HFS og HFS+ prøver at find den største frie plads, på disken, når der skal gemmes en fil. Hvis der ikke er plads nok, i den største datablok, så bliver filen delt op i fragmenter. Den del der ikke passer ind i den første blok, bliver gemt i den næste blok. Når der er ændringer i filen, så bliver indholdet gemt i en ny fil, den gamle bliver slettet og filnavnet bliver efterfølgende overført til den nye fil. I forbindelse med introduktionen af Mac OSX i 2002 forsøger operativsystemet også at undgå, såfremt det er muligt, at overskrive blokke der indeholder tidligere data fra slettede filer, således at slettede fil efterfølgende kan gendannes.

Selvom Apple har udgivet mange nye versioner af deres operativsystemer gennem de seneste år, så har de alle manglet ingredienserne der kendetegner et moderne operativsystem. Derfor besluttede Apple, for en del år siden, at udvikle et nyt operativsystem til deres produkter. Det har fået navnet High Sierra og det har været tilgængelig som iOS 10.3 til iPhones og iPads. Der er også en macOS High Sierra version på vej,

HFS og HFS+ - sendes på pension

HFS+ forsvinder ikke helt, selvom det sendes på pension. Det vil stadigt være muligt at bruge HFS+ i High Sierra, men OS’et bliver baseret på Apples nye filsystem, APFS (Apple File System). Arbejdet med APFS startede i 2014 – der blev startet fra bunden af – det vil sige, at der ikke bliver genbrugt kode fra HFS og HFS+, da disse ikke var designet til at bruge moderne teknologier som SSD optimalt.

Flere platforme, ydelse og sikkerhed

APFS kan bruges på mange platforme – såsom iOS, macOS, watchOS og tvOS. HFS var designet til at håndtere HDD diske med mindre kapacitet end den vi ser i dag. APFS er optimeret til Flash og SSD. Dette vil resultere i hurtigere tilgang til filer og programmer. Der er også Fast Directory Sizing – så APFS kan give oplysninger om hvor meget et program fylder eller størrelse på indholdet af en folder, på et nanosekund.

Stærk kryptering

En vigtig ny funktion er den nye disk-krypteringsteknologi. APFS krypterer alle individuelle filer separat – dette vil højne sikkerheden til 100% ifølge Apple.

Datatab på APFS

APFS er baseret på konceptet kopi-ved-skrivning. Det bør begrænse muligheden for datatab ved skrivning til eksisterende filer og samtidig gøre gemme-processen hurtigere. Dette skyldes, at såfremt en fil ændres, så er det kun de relevante datablokke der ændres -  det vil sige, de blokke der indeholder data der ændres, og ikke alle andre blokke som filen også refererer til,  bliver ændret.

MacOS High Sierra – nu!

MacOS High Sierra (version 10.13) er opfølgeren til macOS Sierra (version 10.12). Den første ændring er APFS. Derudover er også HEVC inkluderet. HEVC er en videostandard der giver 40% bedre komprimering i forhold til nuværende standarder (MPEG4) – og HEVC kan håndtere 4K streaming. Der er også Metal 2 teknologi inkluderet – det bruges i forbindelse med VR (Virtual Reality) og ML (Machine Learning). Udviklerne lover også at Safari bliver hurtigere og mere energivenlig. MacOS High Sierra vil også indeholde ny foto-redigerings værktøjer.

Med MacOS High Sierra lover Apple forbedringer på både over- og underflade af operativsystemet. Kun tiden vil vise om det holder stik. Vi får forhåbentligt det hele at se her i efteråret – uanset hvad, så bliver det spændende med de mange nye muligheder.

Picture copyright:https://pixabay.com/pl/chmura-monitora-apple-2570256/ CC0 Creative Commons

img_600x600_shirtontrack

Ring för omedelbar hjälp!