Återanvändning av smarttelefonminne i nya USB-stickor

fredag 10. november 2017 av Åke Ljungqvist

Under en internationell IT-mässa som hölls i Tyskland i mars presenterade oberoende forskare bevis för att vissa producenter av USB-minnen använder minnen från gamla telefoner i sina nya produkter.

Förra hösten fann en svensk privatperson en bild på ett chilenskt förarbevis bland hans dotters bröllopsbilder som låg på ett USB-minne. Det blev förstås en överrasknigne eftersom USB-minnet var helt nytt och dottern aldrig haft kontakt med mannen på bilden.

Martin Westman, en välkänd forskare, började undersöka saken och kom fram till att detta faktiskt var alarmerande för standarden eMMC-minnen.

För IT forensiken innebär detta problem, eftersom data på olika minnen inte nödvändigtvis kan kopplas till användaren om denne är inblandad i en utredning eller kriminell aktivitet.  Det är därför nödvändigt att göra mer omfattande analyser för att säkra att data verkligen kan knytas till den misstänkte. Om det finns misstanke att ett USB-minne innehåller gamla data måste metadatans historik på alla data dokumenteras. I tillägg dokumenteras serienumret som finns i USB-minnet. Denna information, som är sammansatt med ID-nummer på enheten, kan identifiera den ursprungliga ägaren av telefonen som minnet suttit i.

Därmed kan utredarna ta reda på om informationen ursprungligen kommer från den gamla telefonen eller den nya användaren - en process som självklart är tidskrävande och utdragen, men resulterar i juridiskt korrekta bevis.

Behöver vi oroa oss när vi köper externt minne?

Det bästa rådet är troligtvis att inte välja den billigaste varianten när du köper externa USB-minnen. Väljer du kvalitet eller välkända varumärken är du troligen säker.

Problemet finns snarare bland de stora importörerna av minneskort från asiatiska webbshoppar som säljer dessa vidare. Förutom risken att de innehåller gammal data, kan det även finnas risk för virus, eller annan skadlig kod på minnet.

Dessutom visar svenska exempel att varje användare av smarttelefoner måste tänka på säkerhet när de skrotar eller byter ut sin gamla telefon. Alla som köper upp begagnade telefoner är inte seriösa. Vad som händer är att telefonernas olika komponenter säljs vidare i en gråmarknad.

Därför måste man försäkra sig om att all data verkligen är raderad när man gör sig av med telefonen. Det gäller för alla lagringsenheter – allt från hårddiskar till flash-minnen.

Ibas säljer skräddarsydd programvara som på ett säkert och enkelt sätt raderar data. Om du vill slippa göra det själv kan du fråga efter radringslösningar i butiken som säljer dig ny utrustning.

Copyright bild: www.pixabay.com/CC0