Hej Ibas – hvad er den perfekte backup?

2. september 2016 af Henrik Andersen

Backup er en nødvendighed (for de fleste). Det spiller ingen rolle om vi snakker om en smart telefon, tablet, eller PC. Uheld opstår når du mindst forventer det, og et datatab er ofte katastrofalt="" for dataejeren.

Nu spørger du så – hvad er den perfekte backup?

 Ja, de typer der placerer deres backup, på samme disk, som den originale data er placeret på, findes stadigvæk. De typer er også vores kunder. Det kan godt være, at backuppen er perfekt – men placeringen af backup data er ikke perfekt!

Er det så godt nok, hvis data er placeret på en anden disk?

 Ja, det er i hvert tilfælde bedre end førnævnte scenarie, men det er ikke altid optimalt="" kun at have backup data placeret et enkelt sted  - for hvad hvis der opstår problemer på dette enkelte sted? Det enkelt sted kan være en ekstern harddisk, et USB stik eller en backup service i skyen.

Nu tænker du måske at der kan da ikke opstå problemer, hvis der er foretaget backup til en service i skyen?

 Jo og jeg er sikker på at du genkender scenariet med, at du ikke har plads nok til din nye backup fordi den gamle backup tager pladsen – man sletter da bare den gamle backup og så tager man en ny backup efterfølgende! Men hvad gør man så, når uheldet opstår i tidsrummet mellem at du sletter den gamle backup og inden du har lavet en ny backup?

Okay – jeg tror jeg forstår det – jeg skal have min backup placeret mindst 2 forskellige enheder og der skal i øvrigt være plads nok på enhederne?

Jo, det er bedre at have en dobbelt backup, men du skal huske på at du skal placere dine 2 backups på 2 forskellige lokaliteter, og de 2 lokaliteter skal ikke være samme sted hvor de originale data er placeret. Det ser vi en gang imellem og de typer er gør det er også vores kunder!

Hmm, det lyder som om at den perfekte backup er en blanding af backup til en disk der bliver placeret, et andet sted og så en backup til skyen?

Ja, nu nærmer vi os en god sikring af data, men husk på følgende: Husk dit brugernavn og adgangskode til din sky-konto! Det hjælper ikke, at du skriver den i et dokument og placerer dit dokument sammen med de andre dokumenter du har. For hvis uheldet opstår og du efterfølgende skal hente backup data fra din sky-konto, og du ikke kan huske dit brugernavn og din adgangskode – ja, så kan du ikke få adgang til data. Sådanne kunder har vi også!

Hvad kan du anbefale?

Du skal tage backup eller kopiere data til mere end 1 enhed. Jeg foreslår, at du tager backup til en ekstern disk og til en sky-konto. Husk kontodetaljer til din sky-konto og placer den eksterne disk på en anden adresse end der hvor original data er placeret. Husk at kontrollere, om du kan bruge de data du har lavet backup af. Kopier data fra backup til disk, og test data. Det kan for eksempel være nogle billeder eller dokumenter – se på billederne, er de som de skal være?

Hvilke typer lagringsmedie skal jeg bruge til min lokale backup?

 Du skal tænke langsigtet når det drejer sig om lagring af backupdata. Og der er kun en ting der du’r! Til langtidslagring anbefaler vi en traditionel harddisk. Lagringspladsen er til at betale og det er den type disk, der er størst mulighed for at rekonstruere data fra, såfremt uheldet er (helt) ude. Ja, ja, jeg ved godt at du tænker, at en SSD disk må være bedre, da den ikke indeholder bevægelige dele. Jeg siger bare, nej, nej. Det er væsentligt mere kompliceret at rekonstruere data fra en SSD disk, og det er ikke godt hvis uheldet er (helt) ude.

Og husk så lige – at såfremt uheldet er (helt) ude, eller du bare har glemt at tage backup, så kan du altid ringe til Ibas på 70 22 34 00 – så skal vi nok hjælpe dig med at få dine data tilbage.

Tim Reckmann / pixelio.de