HDD, SSD eller Hybridlagring | Ibas Ontrack Blog

by Henrik Andersen 29. januar 2016

Etter en lang periode med markedsdominans for den traditionelle harddisk, har vi i det sidste set en række mere avanserede alternativer komme på markedet.

I dagens informationstunge samfund er det blevet endnu vigtigere for virksomheder, som har behov for at lagre en mere uhåndterlig mængde af data, at vurdere sine valg af lagringsløsninger med omhu.

Efter en lang periode med markedsdominans for den traditionelle harddisk (HDD), har vi de sidste ti år set en række nye, mere avancerede alternativer komme på markedet. Disse nye alternativer tilbyder flere fordele end den ældre teknologi. Solid State-diske (SSD) har haft et stort opsving takket være den lynhurtige ydelse og holdbarhed. Et andet alternativ der er dukket op de seneste år er hybridlagring. Hybridlagring kombinerer og balancerer mellem fordele og ulemper med den ældre teknologi.

I sidste ende er behovene for virksomheder forskellige, og man vil sansynligvis basere sine valg på kravene i branchen, ligeså meget som de specifikke fordele og ulemper ved lagringsmetoden de ender op med. Der findes intet altomfattende svar, men man bør tage hensyn til en række faktorer før man vælger den lagringsmetode der passer bedst til virksomheden.

HDD – det etablerede og rimelige alternativ

Den traditionelle HDD har eksisteret i flere år, og er fortsat baseret på de samme mekaniske principper som definerede disse enheder fra begyndelsen, med binær kodet information på hurtig roterende pladelagringsskiver. Teknologien er rigtig godt etableret, men har i hovedsag nået en top når det gælder ydelse (hastighed), og både fordele og ulemper ved enheden er godt kendt på markedet.

Fordele

  • Rimelighed: virksomheder kan købe flere HDD-harddiske med betydelig lagringskapacitet for en brøkdel af prisen i forhold til de nyere, dyrere SSD- eller hybridalternativer.
  • Lagringskapacitet: én enkelt harddisk kan bruges til at lagre op til tolv terabyte med data - noget SSD'en endnu ikke har opnået.

Ulemper

  • Ineffektivitet: HDD-er larmer mere, skaber mere varme og bruger mere strøm end sine flashbaserede kollegaer, hvilket gør dem mindre diskrete og dyrere i drift.
  • Sårbar: på grund af sine fintfølende og bevægelige dele, kan HDD'en let blive skadet hvis den udsættes for fald eller slag, mens magneter kan forstyrre driften, der igen forårsager tab af data.
  • Mangel på hastighed: HDD'er er langsommere end nyere alternativer og gør at der kræves mere tid for at få adgang til data samt opstart af programmer som kører fra enheden.

Bedst egnet til ...

  • Mindre virksomheder der er villige til at ofre ydelse frem for mindre omkostninger.
  • Virksomhederder er afhængige af at kunne lagre store datamængder.

SSD – det hurtige alternativ

SSD har overtaget en betydelig andel af markedet de seneste år på grund af ydelsesfordelene de tilbyder kontra sine elektromekaniske kollegaer. Ved brug af samme type flash hukommelse som i USB-enheder, mobiltelefoner og SD-kort, bliver de ofte foretrukket af dem der er villige til at betale ekstra for en hurtigere dataadgang. I kraft af, at være en ny teknologi forventes det at egenskaberne for SDD diske vil fortsætte med at ekspandere i årene som kommer, specifikt indenfor lagringskapacitet.

Fordele

  • Hastighed: den flashbaserede hukommelsesteknologi SSD tilbyder betydeligt hurtigere datatilgang end de traditionelle harddiske.
  • Effektivitet: siden SDD ikke har nogle bevægelige dele, kan de operere næsten lydløst og med et minimum af strømforbrug, hvilket gør dem ideelle til brug når man er på farten.
  • Holdbarhed: den interne udforming af SSD'er er meget mere robust end HDD'er, hvilket betyder at de kan tage imod stød uden den samme risiko for tab af data.

Ulemper

  • Pris: SSD'er er væsentligt dyrere at producere og købe. En SSD med én terabyte koster mere end 3000 kr – hvilket er omkring seks gange prisen på en HDD med tilsvarende størrelse.
  • Lille kapacitet: hidtil har SSD-producenter ikke udviklet diske der tilbyder samme type lagringskapacitet som HDD'er har og, det betyder at brugerne må tilpasse sig den begrænsede kapacitet.

Bedst egnet til ...

  • Virksomheder i den øvre del af teknologiskalaen der kræver umiddelbar adgang til data og har mulighed for at betale en højere pris.
  • Virksomheder der er afhængige af at kunne transportere sit udstyr fra sted til sted.

Hybridlagring – balancerer fordele og ulemper med HDD og SSD

Hybridlagringsmuligheder er dukket op for nylig, og her tilbydes en kombination af de nyere SSD'er og de ​​ældre HDD'er. Her kombinerer man flashbaseret hukommelse med de roterende elektromagnetiske skiver i en traditionel harddisk. Dette gør det muligt at lagre jævnligt brugt data på en mindre SSD-del, samtidig med at resten af data kan lagres på HDD-delen. På den måde kombinerer man de vigtigste egenskaber fra begge lagringsalternativer.

Fordele

  • Hastighed når du behøver det: hybridlagringens dobbeltformat betyder at vigtig data og programmer kan lagres i en flashbaseret del hvor de er hurtigt tilgængelige, mens data der ikke kræves ligeså hurtig adgang til, kan lagres på HDD delen.
  • Fordelene med SSD-kvalitet til en lavere pris: hybridlagring tilbyder mange af de mest attraktive elementer ved en SSD, blandt andet fart og effektivitet, men til en noget lavere pris end en SSD disk med tilsvarende kapacitet.
  • Større lagringskapacitet: da disse enheder indeholder en traditionel HDD, kan brugerne drage nytte af den større lagringsplads som den ældre teknologi tilbyder.

Ulemper

  • Holdbarhed begrænset af HDD: Hybridlagringsmuligheder kan ikke tilbyde samme grad af beskyttelse mod fysisk skade som SSD'en, da HDD-delen fortsat indeholder bevægelige dele.
  • Ulemper fra begge sider: ved hybridmodeller kombinerer man også nogle af de svagere sider ved begge teknologier, blandt andet en højere pris i forhold til original HDD'er, den langsomme ydelse fra HDD-delen og dårligere effektivitet i forhold til rene SSD-enheder.

Bedst egnet til …

  • virksomheder der ønsker en løsning der kombinerer både SDD og HDD i én enkelt enhed.
  • Virksomheder der kun kræver hurtig adgang til en lille mængde vigtig data.